12 december 2023

TV 2 Kosmopol | Bjarne spørger: Kommer der el-ladestandere på Nordsjællands nye S-togstation?

Hillerøds nye Favrholm Station er tænkt som et sted, man kan sætte bilen og rejse videre eller besøge hospitalet. Men intet er meldt ud om mulige ladestandere til el-biler.

Der er plads til 450 biler på den store parkeringsplads, og der er busholdeplads og overdækket cykelparkering ved Nordsjællands nye trafikknudepunkt i Hillerød Kommune, Favrholm Station.

Tirsdag morgen blev stationen officielt indviet, og ønsket for fremtiden er, at de gode forhold for pendlere skal få dem til hoppe på S-toget mellem Hillerød og København eller på Frederiksværk-banen med Lokaltog fra Favrholm i stedet for at stuve sig sammen på stationen inde i Hillerød tre kilometer derfra.

TV 2 Kosmopol har fortalt om den nye station og tankerne bag den her.

Historien har fået Bjarne Larsen fra Lynge til at skrive til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

– Kommer der ladestandere på den nye Favrholt Station? spørger han.

Svært at afkode

Lige nu er der ikke sat ladestandere op, og Bjarne Larsen har ret i, at det er svært at finde nogen beskrivelse af, hvorvidt det bliver muligt at lade sin el-bil op på parkeringspladsen.

Så vi har taget hans spørgsmål med til Hillerød Kommune, der står for udformningen af stationspladsen og parkeringsanlægget.

Thomas Pelle Hjorth er civlingeniør og projektleder i Hillerød Kommune og har arbejdet med blandt andet udrulningen af el-ladestandere. Han siger til TV 2 Kosmopol, at der er el-ladestandere på vej til det nye trafikknudepunkt.

– Der kommer 18 parkeringspladser dedikeret til destinationsladere som dem, man har hjemme hos sig selv.

– Normalt er den slags pladser til rådighed i fire timer, men vi har udvidet tiden, hvor man kan lade, til 10 timer. På den måde kan man sætte sin el-bil og klare en arbejdsdag på otte timer plus to timers transport, fortæller Thomas Pelle Hjort.

Destinationsladerne kræver et abonnement. En mærkat på ladestanderne vil oplyse, hvilke man kan bruge på Favrholm Station.

Der kommer også til at være otte lynladere på stationens parkeringsplads.

– Her vil der være en tidsbegrænsning på op til 40 minutter. Bilisterne vil kunne betale ved lynladerene med Dankort, ligesom når man køber brændstof på en tankstation, siger Thomas Pelle Hjorth fra Hillerød Kommune.

Der er endnu ikke nogen dato for, hvornår man kan forvente at kunne lade sin bil op på stationen.

Hollandsk løsning

Det er hollandske PowerGo, der har vundet entreprisen for el-ladestandere på Favrholm Station.

PowerGo oplyser til TV 2 Kosmopol, at firmaet forventer at el-ladestanderne vil være i brug senest i efteråret 2024, men tager også forbehold for opkoblingen til elnettet.

Bjarne Larsen, som stillede spørgsmålet, er tilfreds med, at der er tænkt ladeløsninger ind på den nye station:

– Jeg mener, det er oplagt, at der er el-ladere sådan et sted som Favrholm Station, som nok også bliver en pendlerstation, siger han til TV 2 Kosmopol.