8 januar 2024

Vejdirektoratet | Ministeren sætter strøm til nye offentlige lynladere i Haderup

I 2024 bliver det lidt lettere at være elbilist i Midtjylland. Otte nye lynladepladser i Haderup står nu klar til de elbilister, der pendler i området. Transportminister Thomas Danielsen var taget til byen for at fejre åbningen.

Transportminister Thomas Danielsen og borgmester Dorte West markerer indvielsen af de nye lynladere til elbiler i Haderup. Foto: Vejdirektoratet

Transportminister Thomas Danielsen og borgmester Dorte West markerer indvielsen af de nye lynladere til elbiler i Haderup. Foto: Vejdirektoratet

Det skal være lige så nemt at køre på el som på benzin og diesel – også på de længere bilture. 64 nye offentlige lynladepladser er på trapperne rundt om i landet, og her til morgen var transportminister Thomas Danielsen på pletten, da den midtjyske by Haderup fejrede åbningen af otte nye ladepladser til elbiler.

Sammen med Hernings borgmester Dorte West og PowerGo, som skal drive ladestanderne, blev der holdt taler og sat strøm til de elbiler, der trillede ind på pladsen.

”Med åbningen af nye ladeparker langs statsvejene bliver det nemmere at lade elbilen på de lange ture. Ladestandermarkedet er i en rivende udvikling, som bidrager til, at elbilister kan lade stort set uden ventetid,” siger transportminister Thomas Danielsen.

De otte lynladepladser er placeret på parkeringspladsen ved Tjørnevej tæt ved rute 34, Haderup Omfartsvej. Hver ladestander har en effekt på op mod til 480 kW, som betyder, at to elbiler kan oplade med op til 240 kW på samme tid.

Håber på mere liv i byen

Sammen med to øvrige ladepladser ved Haderup Skole, har Haderup nu i alt 10 ladepladser til elbiler.

Udover at gøre livet lettere for de elbilister, der er på farten i området, kan de nye ladepladser også være et aktiv for byen.

Haderup Borgerforening har tidligere udtalt til lokalavisen, at de nye ladepladser forhåbentlig kan bringe noget trafik og dermed liv ind i byen. Håbet er, at den tid bilisterne bruger på at lade deres bil op, bliver brugt under byens nye pavillon eller i den lokale købmand.

Flere offentlige lynladere på vej i 2024

I løbet af 2024 kan yderligere fem byer se frem til flere lynladere til glæde for de elbilister, der kører i områderne.

Derudover bygger Vejdirektoratet en stor ladepark med 30 lynladepladser i Langeskov på Fyn, som åbner i andet halvår af 2024 samt to ladeparker på rastepladserne Storkereden og Lærkereden i Nordsjælland, der også forventes at åbne i 2024.

I 2026 står yderligere 22 nye ladeparker klar med samlet set 288 lynladepladser på rastepladser i Danmark.

Med Infrastrukturplan 2035 er der afsat 500 millioner kroner til udrulning af ladeinfrastrukturen. De første lynladepladser er allerede åbnet, og der kommer løbende flere til.

Flere vælger elbil

Det skal være lige så nemt at køre på el som på benzin og diesel – også på de længere bilture. Vejdirektoratets ambition er, at:

  • 99,9 pct. af alle lange ture skal kunne gennemføres i en elbil uden at køre en omvej
  • bidrage til, at der fremover vil være maksimalt to minutters ventetid på at lade i årets travleste time